Zakupy
zuźka: Pewnego dnia, na wycieczce w Niemczech, mama poprosiła Marcina o pójście do sklepu. Twoim
zadaniem jest obliczyć jaką minimalną kwotę pieniędzy mama powinna dać synowi, aby kupił
wszystkie produkty z listy.
Oto lista zakupów:
− 13 opakowań ciasteczek
− 7 butelek mleka
− 9 lizaków
Opakowanie ciasteczek i dwie butelki mleka kosztują 4,7 €. Opakowanie ciasteczek i 10 lizaków
kosztują 2,4 €, a opakowanie ciasteczek i jedna butelka mleka kosztują 2,8 €.
29 paź 19:23
Cysiek: a − ciastka
b − mleko
c− lizak
{a+2b=4,7
{a+10c=2,4 < potrójny układ równań
{a+b=2,8
{a=4,7−2b >>>
{a+b=2,8 >>> 4,7−2b+b=2,8
−b=−1,9
b=1,9
{a+b=2,8
{b=1,9 >>>> a+1,9=2,8
a=0,9
a+10c=2,4
0,9+10c=2,4
10c=1,6
c=0,16
13a+7b+9c= 13*0,9 + 7*1,9 + 9*0,16 = 11,7 + 13,3 + 1,44 = 26,44 ∊
29 paź 19:33
Cysiek: Pomyłka w C
10c=1,5
c=0,15
Odpowiedź − 11,7+13,3+1,35= 26,35 euro
29 paź 19:35