ciąg geometryczny
Misia: zad.1Między liczy 256 i 8 wstaw cztery inne tak, by łącznie z danymi były wyrazami ciągu
geometrycznego(an).
zad2.oblicz iloraz q ciągu geometrycznego (a
n) i wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu,gdy:
a)a
3=6 i a
5=54
b)a
4=4 i a
7=8
√2
Mógłby ktoś podrzucisz jakieś pomysły co do tych zadań? bo kompletnie nie wiem jak to zrobić:(
z góry dziękuje
13 maj 17:31
Basia:
ad1.
a1 = 256
a6 = 8
a6 = a1*q5
a1*q5 = 8
256*q5 = 8
wylicz q a potem a1,a3,a4,a5
ad2.
a3 = a1*q2
a5 = a1*q4
a1*q2 = 6
a1*q4 = 54
rozwiąż układ równań
(b) identycznie
13 maj 17:35
Misia: dzięki wielkie
13 maj 17:39