funkcja kwadratowa
nika: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−4)x2−4x+m−3 ma dwa miejsca zerowe. z których
jedno jest mniejsze od 1 a drugie większe od 1?
założenia do których doszłam to:
Δ>0
m≠4
jednak nie wiem jakie założenia powinny być aby uwzględnić warunki zadania dotyczące miejsc
zerowych, bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje!
29 paź 19:09
Amaz:
Zapewne chodzi o to, aby oś symetrii tej paraboli była prostą pionową o równaniu x=1, innymi
słowy trzeba wyznaczyć wartość parametru m, dla którego p=1.
29 paź 21:41
Amaz:
A nie, to chyba nie wystarczy xd
29 paź 21:43
Amaz:
A może tak:
| −b−√Δ | | −b−√Δ | |
| − 1 < 0 i |
| − 1 > 0
|
| 2a | | 2a | |
29 paź 21:51
Aga1.: x1>1⇒x1−1>0
⇒(x1−1)(x2−1)<0
x2<1⇒x2−1<0
29 paź 21:57
pigor: ... , otóż widzę to tak : mianowicie warunki zadania spełnia układ dwóch
nierówności
Δ=16−4(m−4)(m−3) >0 /:4 i af(1)=(m−4)(m−4−4+m−3)< 0 ⇔
⇔ 4−(m
2−7m+12) >0 i (m−4)(2m−11)< 0 /:2 ⇔ m
2+7m−8 >0 i (m−4)(m−
112)< 0 ⇔
⇔ (m−1)(m+8) >0 i 4< m < 5
12 ⇔ (m<−8 lub m>1) i 4< m < 5
12 ⇔
⇔
4< m <512 ⇔
m∊(4; 512) . ...
29 paź 22:06
nika: pigor, mogę mieć pytanie?

Nie bardzo rozumiem skąd wziął sie drugi warunek?
29 paź 22:19
pigor: ... iloczyn znaku współczynnika
a i wartości f(x=1) − tu − ujemny , skraca mi badanie
dwóch możliwości położenia paraboli względem x=1 (a>0 i f(1)<0 lub odwrotnie) i tyle, czyli,
to takie usprawnienie matematycznym zapisem alternatywy dwóch ...

zdań (warunków)
i nic więcej . ...
30 paź 01:04