zadania
Ala : Witam! Mam tu kilka zadań i chciałabym wiedzieć jak wyglądają ich obliczenia żeby wiedzieć jak
je rozwiązywać ! emotka
Zad.1 Liczby 4x + 5, x,7 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wskaż liczbę x:
A) −5
B) 5
C) 6
D) −6
Zad.2 Liczby x+3, 5, 7 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Wskaz liczbę x:
A) x= 74
B) x= − 74
C) x= 47
D) x= − 47
Zad.3 Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie (−7) i różnicy (−2). Drugi wyraz tego
ciągu jest równy:
A) −9
B) −5
C) 14
D) −14
Zad.4 Dany jest ciąg geometryczny o drugim wyrazie 16 i ilorazie (−2). Pierwszy wyraz tego
ciągu jest równy:
A) 14
B) −32
C) −8
D) 18 z góry dziękuję ! ^^
29 paź 19:08
Kejt:
1)
| | 4x+5+7 | |
korzystasz z własności ciągu arytmetycznego: x= |
| |
| | 2 | |
2)
korzystasz z własności ciągu geometrycznego 5
2=7*(x+3)
3)
wzór:
a
n+1=a
n+r
4)
a
n+1=a
n*q
29 paź 19:13