..
Hania =): punkty A B C D leza na plaszczyznie. Odległosci tych punktow spelniaja warunki: AB= AC + BC,
BC + BD = CD. Uzasadnij, ze wszystkie te punkty leza na jedenj prostej. ktore z tych punktow
leza miedzy A i B? prosze o pomoooc.!:(:(
13 maj 17:28
Basia:
AB = AC + BC = AC + CB ⇒ A,B,C leżą na jednej prostej i jest to pr.BC
(C leży między A i B)
CD = BC + BD = CB + BD ⇒ B,C,D leżą na jednej prostej i jest to pr.BC
stąd: A,B,C,D ∊ pr.BC czyli leżą na jednej prostej
układ musi być taki:
A C B D
13 maj 17:40