logarytmy
Licealistka: Oblicz logarytm log270,8
wiedzac, że log34=a log3=5
jak to zrobic nie mam pojecia
29 paź 19:00
Licealistka: moze ktos pomóc?
29 paź 19:14
ICSP: | | 4 | | log3 4 − log3 5 | | a −  | |
log27 |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
29 paź 19:15
Licealistka: czemu jest pod kreską ułamkową 3? tego nie rozumiem
29 paź 19:56
Licealistka: może mi to ktoś wytłumaczyć?
29 paź 20:01
ICSP: znasz wzór na zmianę podstawy logarytmu ?
29 paź 20:02
Licealistka: możesz przypomniec?
29 paź 20:04
Licealistka: w sumie nadal nie widze tego
29 paź 20:06
ICSP: | | logc b | |
loga b = |
| przy założeniach : a > 0 , a ≠ 1 , b > 0 , c > 0 , c ≠ 1 |
| | logc a | |
jeżeli za c weźmiesz trzy otrzymasz to co ja otrzymałem
29 paź 20:09