.
asdf: Metoda Laplace'a
1 2 4 0
−2 −3 0 1
7 8 3 6
−4 −9 2 5
Policz wyznacznik tej macierzy
A = 0 * (−1)1+4 * ...(0 będzie) +
1*(−1){2 + 4)* |1 2 4|
|7 8 3|
|−4 −9 2|
+
6*(−1)3+4 * |1 2 4|
|−2 −3 0|
|−4 −9 2|
+
5*(−1)4+4 *|1 2 4|
|−2 −3 0|
|7 8 3|
Tak to się liczy?
29 paź 18:54
Godzio:
Teoretycznie, ale z tego się korzysta jak się wyzeruje jakąś kolumnę bądź wiersz

inaczej nie
ma sensu tego robić, zrób operację:
w
2 + 2w
1
w
3 − 7w
1
w
4 + 4w
1
I napisz co Ci wyszło
29 paź 18:56
asdf: w
2 +2w
1, czy mam to dodać do siebie? bo nie wiem
29 paź 18:58
asdf: nie rozumiem zapisu, wyjaśnisz mi na 1 przykładzie? w3 − 7w1 itd zrobie samemu
29 paź 18:58
Godzio:
Chodzi o działania na wierszach:
Pierwszy wiersz zostawiasz w spokoju, do drugiego dostajesz 2 * pierwszy itd.
29 paź 19:00
Godzio: Po tym działaniu co napisałem otrzymamy:
1 2 4 0
0 1 8 1
.........
..........
29 paź 19:01
asdf:
1*2 − 2 2*2− 3 4*2+0 0*2+1
0 1 8 1
−2 −7*1 −3−7*2 3−7*4 6−7*0
−9 −17 −25 6
−4+4*1 −9+8 2+8 5+4*0
0 −1 10 5
macierz wyglada tak:
1 2 4 0
0 1 8 1
−9 −17 −25 6
0 −1 10 5
?
29 paź 19:10
Godzio:
W pierwszej kolumnie powinieneś otrzymać same 0, i w pierwszym wierszu 1
29 paź 19:11
asdf: ale napisałeś, żeby pierwszy wiersz zostawić w spokoju
29 paź 19:13
Godzio:
No tak, dlatego tam zostaje 1, a potem same 0
1 2 4 0
0 1 8 1
0 −6 −18 6
0 −1 18 5
I teraz rozwijasz względem pierwszej kolumny, Jak widać wszystko się wyzeruje i zostanie:
1 8 1
−6 −18 6
−1 18 5
29 paź 19:17
asdf: i teraz w podobny sposob wyznaczyc z tego wyznacznik? (nie moge korzystac z sarrusa)
29 paź 19:20
asdf: w1 = w1
w2 = w2 + 6w1
w3 = w3 + w1
tak?
29 paź 19:21
Godzio:
To się nie piszę w2 = w2 + 6w1, niepoprawnie matematycznie
Robi się tak, że :
w2 + 6w1
w3 + w1
det(....) = det(....)
29 paź 19:26
asdf: Dzięki za wskazówkę
29 paź 19:27
asdf: A jak wyznaczyc z tego dopelnienie? (nie wiem nawet co to jest

)
29 paź 19:27
Godzio:
Oj, gdybym ja to wiedział
29 paź 19:29
asdf: Mam takie cztery reguły
Jeżeli w wyznaczniku mamy wiersz lub kolumnę złożoną z samych zer to wyznacznik ten jest równy
0
np.
0 3 4 5
0 4 5 7
0 1 8 7
0 7 5 9
o to chodzi?
29 paź 19:32
Godzio:
Tak, dodatkowo, jak jakieś wiersze/kolumny są liniowo zależne, to wyznacznik też jest równy 0.
np:
1 2 3 4
5 6 8 2
2 5 6 7
2 4 6 8
Jak widać w4 = 2w1
Więc wyznacznik tej macierzy jest równy 0
29 paź 19:34
asdf: Jeżeli w wyznaczniku zamienimy miejscami dwa wiersze(lub kolumny( to wyznacznik zmieni znak.
3 3 4 5
2 4 5 7
9 1 8 7
4 7 5 9
na:
3 3 4 5
4 7 5 9
9 1 8 7
2 4 5 7
załóżmy, że z pierwszego wyznacznik wychodzi = 8, to w drugim wyjdzie = −8?
29 paź 19:34
asdf: ?
29 paź 19:40
Godzio:
Tak
29 paź 19:52
Kejt: Asdf..jeszcze odnośnie z fizyki, to jeśli jesteś dobry z angielskiego to jest sporo wykładów
profesora z MIT na yt
29 paź 19:59
asdf: Kejt, wiem, ale fizyke narazie musze odpuscic, mam tyle zadan, ze poukladanie tego wszystkiego
wymaga wprawy i czasu, a to, ze fizyke mam za tydzien więc czas sie przyszykowac do
jutrzejszej matematyki
29 paź 20:01
Kejt: spoko, spoko..zobaczysz kiedy chcesz, ja po prostu później bym o tym zapomniała
29 paź 20:03