Bardzo Prosze o pomoc logarytmy
jojo: Bardzo prosze o sprawdzenie zadania a jeżeli nie jest dobrze prosze o prawidlowe rozwiazanie
Rozwiąż nierówność .pamietaj o określeniu dziedziny:
log3(2−x)≤1
log3(2−x)≤log313
2−x≤3
x≤3+2
x≤5
29 paź 18:52
ICSP: 1 = log3 3 a nie log1 3
29 paź 18:54
ICSP: no i rzecz jasna nie widzę gdzie jest tutaj ta dziedzina określona ?
29 paź 18:54
jojo: to znaczy
29 paź 18:54
jojo: dziedziny nie pisałam jak powinno byc to prawidłowo
29 paź 18:55
Piotr:
dziedzina :
2−x>0
x<2
log3(2−x) ≤ log33
2−x ≤ 3
2−3 ≤ x
−1 ≤ x
x≥ −1
zaznacz czesc wspolna.
29 paź 18:56
ICSP: dlaczego nie pisałaś

'Przecież to jest podstawowa rzecz

log
3 (2−x)
D : x < 2
log
3 (2−x) ≤ 1
2 − x ≤ 3
−x ≤ 5
x ≥ − 5
odp x ∊<−5 ; 2)
29 paź 18:57
Piotr:
3−2 = 1
29 paź 18:58
ICSP: fakt fakt
29 paź 18:58
Piotr:
Witaj
ICSP 
naprawisz, zeby bylo widac kto jest na forum ?
29 paź 19:00
ICSP: Witaj
Piotrze
Niestety nie mam takich uprawień aby to naprawić. Pewnie znowu
Trivial się bawi
29 paź 19:01
jojo:

tak dziedzina sie zgadza D=(2,
∞)
a tu x∊(−
∞,−1)(2,
∞)?
29 paź 19:01
Piotr:
chyba nie...wczoraj cos pisal, ze zauwazyl, ze ta wtyczka nie dziala..
29 paź 19:02
ICSP: odp x ∊ <−1 ; 2)
o tyle
ja po prostu nie umiem odejmować i dla mnie 3 − 2 = 5
29 paź 19:02
ICSP: Zauważył znaczy popsuł
29 paź 19:03
Piotr:
źle.
przeciez napisalem jaka jest dzidzina : x ∊ (−
∞ ; 2)
rozwiazaniem nierownosci jest : x ∊ < −1, +
∞)
zaznacz czesc wspolna
29 paź 19:04
wredny: narysuje ktos tą oś
29 paź 19:04
Piotr:
juz by naprawil
29 paź 19:05
jojo: tak zgadza sie mam pomyliłam przykład już gra wszystko
29 paź 19:05
ICSP: nie ma w poleceniu aby rysować oś wiec nie ma takiej potrzeby.
29 paź 19:06
ICSP: wiesz

Kiedyś popsuł coś i musiał pisać do
Jakuba 
Za to wieczorem znalazł jakaś dziurę na stronie i wszystko zaczął zmieniać
29 paź 19:07
Piotr:
29 paź 19:07
wredny: trzeba zaznaczyć o sa nierówności dajcie ta oś
29 paź 19:07
Piotr:
pamietam

niezle cyrki
29 paź 19:08
wredny: ok −1 zamalowane o to chodzi a posłuchajcie co zrobić jak sie ma cos takiego log√6
29 paź 19:10
Piotr:
nic
29 paź 19:12
wredny: hmm to ma byc podstawa ta nie zrobi sie z tego nic sensownego
29 paź 19:15
ICSP: zależy co chcesz zrobić
29 paź 19:16
Piotr:
napisz cale zadanie
log√6 ? i co ?
29 paź 19:16
wredny: ba log√6(x2−5x+6)<2
29 paź 19:19
Piotr:
na poczatek rozwiaz
log√6 x = 2
29 paź 19:25
ICSP: na początek to niech on ustali dziedzinę
29 paź 19:30
wredny: to tez je nierównośc a co z dziedziną
29 paź 19:30
Piotr:
racja
29 paź 19:31
jojo: a nie idzie wyciągnac pierwiastka z 6 ?
29 paź 19:31
Piotr:
x2 − 5x +6 >0
rozwiazales to co podalem ?
29 paź 19:31
Piotr:
nie.
rozwiaz x = (√6)2
29 paź 19:32
riot: hmm powiedzcie wyjdzie tu coś w tym
log√6(x2−5x+6)<22?a dziedzine mozecie podac
29 paź 19:34
riot: moze to ktoś rozpisać co wychodzi bo napewno nie x<11
29 paź 19:37
Piotr:
nie.
nie wiem juz czy to wszytsko jedna osoba czy jak...
29 paź 19:38
riot: kurcze nie ja tu weszłem bo mam cos takiego rozwiazane
29 paź 19:39
riot:
29 paź 19:41
Piotr:
rozwiazcie najpierw dziedzine.
2 zamienic na log o podstawie
√6 , podalem jak to zrobic.
opuscic logarytm i rozwiazac nierownosc kwadratowa. czesc wspolna z dziedzina bedzie
rozwiazaniem.
i tyle
29 paź 19:43
riot: dzieki
29 paź 19:45