zad
dream : proszę o pomoooooooooooooooc



!
Trzy liczby, których suma jest równa 49, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do pierwszej liczby
dodamy 4, do drugiej dodamy 1, a od trzeciej odejmiemy 9, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
Wyznacz te liczby.
29 paź 18:46
ICSP: a,b,c tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2 = ac
a+b+c = 49 z pierwszego zdania
dodatkowo
a+4 , b + 1, c − 9 − tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b + 2 = a+4 + c− 9
masz więc układ równań :
b2 = ac
2(b+1) = a + 4 + c − 9
a+b+c = 49
po rozwiązaniu otrzymasz szukane liczby
29 paź 18:50
ewa: x,y,z ciąg geometryczny
x+4, y+1, z−9 ciąg arytmetyczny
x+y+z=49
(z−9)−(y+1)=(y+1)−(x+4)}
29 paź 18:52
dream : a to nie trzeba na krzyż ?
29 paź 19:02
Ala : tzn wiem jak to ma byc

dzięki wam jak coś !
29 paź 19:20
Ala : podpatrzylam ttu i wiem jak to rozw.
29 paź 19:21