wartości bezwzględne
zapalniczka: bardzo proszę o pomoc !
rozwiąż układ równań:
3=|x| + |y|
3=2|x| + y
29 paź 18:28
ewa: |x|=3−|y|
3=2(3−|y|)+y i spróbuj rozwiązać to równanie
29 paź 18:32
Iza: |x|= x dla x≥0 i −x dla x<0
|y|= y dla y≥0 i −y dla y<0
I rozważasz 4 przypadki:
1. gdy x≥0 i y≥0
2. gdy x<0 i y<0
3. gdy x≥0 i y<0
4. gdy x<0 i y≥0
29 paź 18:33
KMILA A: Dzięki za pomoc! Δ
29 paź 18:33
ewa:
3=6−2|y|+y
| ⎧ | −3=−2y+y | |
| ⎩ | y≥0 | lub k{−3=2y+y&y<0}
|
Mamy 2 rozwiązania: y=3 lub y=−1
Wracamy do pierwszego równania |x|=3−|3|=0 lub |x|=3−|−1|=2
29 paź 18:40
zapalniczka: dziękuję za pomoc ;> już sobie poradziłam
29 paź 19:17