wykarz,ze reszta z dzielenia przez 16 sumy kwadratów czterech kolejnych liczb pa
Angelika: wykarz,ze reszta z dzielenia przez 16 sumy kwadratów czterech kolejnych liczb parzystych jest
rowna 8.
zaczelam robic tak:
Z: 2n,2n+2,2n+4,2n+6−cztery kolejne lczby parzyste
T: a2+b2+c2+d2=4*k+8
Po wymnożeniu wychodzi
4n2+4n2+8n++4+2n2+16n+16+2n2+24n+36=4*k+8
po redukcji:
12n2+48n+56=4*k+8
I od tego momentu nie wiem czy dobrze zrobiłam wyłaczyłam przed nawias 12
12(n2+4n)+56=4*k+8
I nie wiem co dalej napisać,niby wychodzi bo 56/16=48+r.8 ale jak to zapisać później?
29 paź 18:18
Angelika: Pomoże ktoś

?
29 paź 18:21
ewa: Tam zamiast 4k powinno być chyba 16k
29 paź 18:22
Angelika: No mogłam źle to napisać, a dalej jak to napisać?
29 paź 18:23
ewa: Żle popodnosiłaś do kwadratu trzecią i czwartą liczbę
Tam powinno być 4n2
29 paź 18:25
Angelika: wzór:
a2+2*ab+b2 wiec jest dobrze to
29 paź 18:26
ewa: 4n2+4n2+8n+4+4n2+16n+16+4n2+24n+36=16n2+48n+56= 16(n2+3)+8=16k+8
29 paź 18:28
Angelika: Czyli sie pomyliłam

Dzięki
29 paź 18:30
ewa: (2n+4)2=4n2+16n+16
(2n+6)2=4n2+24n+36
29 paź 18:30