liczby zespolone
and: Hej,
mam mały problem z liczbami zespolonymi, a konkretnie z postacią trygonometryczną.
Tutaj są rozwiązania pewnych zadań (właściwie kroki jak je rozwiązać)
http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/zzad2rozw.htm
Chodzi mi o przykład 3 (1−i oraz 1+i
√3). Mamy wykonać działania (stosując właśnie postać
trygonometryczną), a w tym przypadku jest to iloczyn tych liczb.
| | 17π | | 17π | |
Co dzieje się w 3 wierszu z : cos |
| +isin |
| ? I skąd się potem biorą liczby w |
| | 12 | | 12 | |
miejsce (już zmienionych chyba za pomocą wzorów redukcyjnych) sinusa i cosinusa?
29 paź 18:09
Krzysiek: | | 1−i | |
domyślam się, że c= |
| |
| | 1+√3i | |
iloraz dwóch liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej to iloraz ich modułów i różnica
argumentów
29 paź 18:13
and: to wiem, ale czy możesz wytłumaczyć mi krok, o którym wspomniałem wyżej?
29 paź 18:24
Krzysiek: | | 17π | | 3 | | π | |
cos( |
| )=cos( |
| π− |
| ) =−sin(π/12) |
| | 12 | | 2 | | 12 | |
i teraz szukasz w tabelkach jaką wartość ma sinus dla kąt π/12
29 paź 18:34
and: | | 3 | |
a co się dzieję z tym cos |
| π? |
| | 2 | |
29 paź 18:35
Krzysiek: w liceum to było ...
| | 3π | | (2k+1)π | |
kąt jest w 3 ćwiartce, więc cosinus jest ujemny, |
| jest postaci: |
| więc |
| | 2 | | 2 | |
cosinus zamienia się w sinus
29 paź 18:44
and: Wiem, że było w liceum, ale nie przykładałem się do maty i teraz muszę nadrabiać zaległości.
Wydawało mi się, że po to jest to forum, żeby ktoś mógł Ci wytłumaczyć, a nie wypominać, że to
kiedyś tam było. Fajnie, że mi pomagasz i bardzo dziękuje, ale nie potrzebne są te uwagi.
| | π | |
Wartość −sin |
| skąd bierzemy? |
| | 12 | |
29 paź 18:51