zadanie
LoL: wykres funkcji f(x) = log{p}x dla x∊R gdzie p>0 p≠1, przesunięto o wektor u = [2, −5] i
otrzymano wykres funkcji g(x) . Do wykresu funkcji g należy punkt A = (10, −2) Oblicz p oraz:
a) wyznacz miejsca zerowe g(x)
b) rozwiąż nierówności g(x) > −5
p mi wyszło 2 a czy funkcja g(x) to będzie g(x) = log{2}(x−2) +5?
i jak się u was pisze logarytmy bo nie mogę znaleźć, jak coś to podstawy są w nawiasach { }
29 paź 17:57
ewa:
g(x)=logp(x−2) −5
−2=logp(10−2)−5
−2=logp8−5
3=logp8
p3=8
p=2
29 paź 18:06
Tad:
f(x)=logpx
g(x)=logp(x−2)−5
−2=logp(10−2)−5
3=logp8
p=2
29 paź 18:07
ewa: a) g(x)=0
log2(x−2)−5=0
log2(x−2)=5
x−2=32
x=34
29 paź 18:08
ewa: b) log2(x−2)−5>−5
log2(x−2)>0
x−2>1
x>3
29 paź 18:10