...
łukasz :): Zadanie 8. (4 pkt)
Dwa okręgi o środkach A i B są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest jednocześnie styczny
do ramion tego samego kąta prostego (patrz rysunek). Udowodnij, że stosunek promienia
większego z tych okręgów do promienia mniejszego jest równy 3+ 2 2 .
13 maj 16:52
Mickej: ja wiem ja wiem
13 maj 17:38
łukasz :): to napisz mniej wiecej jak, prosze... bo ja coś z podobienstwa probowalem ale nie
dokonczylem...
13 maj 17:39
Mickej: nie chce mi rysunek wyjść
13 maj 17:40
Mickej: z podobieństwa najprościej robiło się dwa trójkąty od promienia małego okręgu jeden a od dużego
drugi i teraz tak odległość od wierzchołka kąta środka małego okręgu jest równa r
√2 to z
przekątnej kwadratu się bierze i teraz robimy proporcje i jedziemy
r+r
√2=R
√2−R
(
√2−1)R=(
√2+1)r
| R | | √2+1 | |
| = |
| teraz usuwało się niewymierność i ładnie wychodziło  |
| r | | √2−1 | |
13 maj 17:45
Zoraj: Można też było obliczyć z tego, że √2R=R+r(1+√2) po przekształceniach też ładnie i szybko
wychodziło
13 maj 18:09
Damian: ja zrobiłem takie coś − mam nadzieje ze dobrze

bo juz sporo pkt potraciłem

x− przeciwprostokątna dla trojkata o ramionach r
c − przeciwprostokątna dla trojkata o ramionach R
| r | | R | | R | |
| = |
| = |
| = 3 + 2√2 |
| x | | c | | r | |
| | c | |
to |
| = 3+2√2 ⇒ c=x*(3+2√2) |
| | x | |
nie wiem czy dobrze oceńcie
13 maj 20:04
Damian:
13 maj 20:06