Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty :
Magda: A = ( 2√2 , −2√2 ) B = ( 1 , 1+ √2 )
y=ax+b ?
29 paź 17:40
Piotr:
no tak y= ax+b to wzor ogolny prostej
29 paź 17:42
Magda: no, okej ale jak to policzyć, bo mi wychodzą jakieś niestworzone rzeczy ?
29 paź 17:43
baca:
y = ax + b to wzór kierunkowy prostej, a nie ogólny
29 paź 17:43
Piotr:
baca niech Ci napisze
29 paź 17:44
Magda: wiem jak wygląda wzór ogólnej, ale na lekcji robiliśmy z tego wzoru y=ax+b i wychodziło, po
prostu nie moge sobie poradzic z tym przykładem, mógłbys to rozwiązać ?
29 paź 17:46
baca:
| | 1 + √2 + 2√2 | |
a = |
| = |
| | 1 − 2√2 | |
1 +
√2 = a*1 + b,
b =
29 paź 17:47