Ciągi
Ala : Witam!
Mam tu kilka zadań i chciałabym wiedzieć jak wyglądają ich obliczenia żeby wiedzieć jak je
rozwiązywać !

Zad.1
Liczby 4x + 5, x,7 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wskaż liczbę x:
A) −5
B) 5
C) 6
D) −6
Zad.2
Liczby x+3, 5, 7 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Wskaz liczbę x:
A) x=
74
B) x= −
74
C) x=
47
D) x= −
47
Zad.3
Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie (−7) i różnicy (−2). Drugi wyraz tego ciągu
jest równy:
A) −9
B) −5
C) 14
D) −14
Zad.4
Dany jest ciąg geometryczny o drugim wyrazie 16 i ilorazie (−2). Pierwszy wyraz tego ciągu jest
równy:
A) 14
B) −32
C) −8
D) 18
z góry dziękuję !