Wykaż
Iza: Wykaż,że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb calkowitych jest liczbą nieparzysta
29 paź 17:35
aniabb: (n+1)2−n2 = n2+2n+1−n2 =2n+1 → nieparzysta
29 paź 17:36
ewa: k∊C
(k+1)2−k2=k2+2k+1−k2=2k+1 to jest liczba nieparzysta!
29 paź 17:38
Iza: A co napisać w tezie,bo to jest już założenie i rozwiązanie.
29 paź 17:38
Iza: Odpowie ktoś co napisać w tej tezie ? Bo tak nie bardzo wiem co z czego się bierze

A jak bedę
miała wszytsko napisane to kolejne zadanie sobie bede umiała zrobć sama
29 paź 17:40
ZKS:
A co wynika z tego że ta różnica tych liczb wynosi 2n + 1? Co możesz powiedzieć o tym?
29 paź 17:46
Iza: Już doszłam do tego. Wynika że suma kwadratów tych liczb jest liczbą nie parzystą a w
założeniu piszemy dwie kolejne liczby calkowite : n+1, n gdzie nnalezy do całkowitych
29 paź 17:51
Iza: Dziękuję Wam za pomoc
29 paź 17:51
ZKS:
Chyba różnica kwadratów.
29 paź 17:51
Iza: A tak,pomyliłam się
29 paź 17:53