jijijij
zombi: Ile jest różnych trójkątów prostokątnych mających boki o długościach całkowitych i obwód równy
2011.
Zacząłem standardowo, tzn.
założenia, jako takie:
a+b+c=2011
z tw. Pitka
a2+b2=c2
próbowałem jakoś przekształcić ten wzorek np.
a2+b2−c2=0
(a+b−c)(a+b+c)−2ab=0 jeśli nie pomyliłem.
I utknąłem nie mam pomysłu, proszę o drobną podpowiedź, nie rozwiązanie.
29 paź 17:30
zombi: podbijam
29 paź 17:42
zombi: Okej już mam, wrzucę rozwiązanie może ktoś skorzysta:
(a+b−c)(a+b+c)−2ab=0
2011(a+b−c)−2ab=0
za c podstawiam 2011−a−b
[a+b−(2011−a−b)]2011−2ab=0
[2(a+b)−2011]2011−2ab=0
4022(a+b)−2ab=4044121
2[2011(a+b)−ab]=4044121
2011(a+b)−2ab=2022060,5
nie istnieją takie trójkąty, ponieważ, nie ma takich całkowitych a,b
29 paź 18:05
29 paź 18:06
Eta:
I ok
29 paź 18:06
zombi: A takie zadanko:
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną, która ma jednakowe cyfry i jest podzielna przez 13. Czy
to, że ma takie same cyfry wyklucza, również 0? Jeśli tak to jak to rozwalić?
29 paź 18:12
zombi: podbijam
29 paź 18:34
kylo1303: Moze cos poprobuj z cecha podzielnosci przez 13 (luzna sugestia)
29 paź 18:39
Eta:
0 jest podzielne przez 13
lub liczba różna od zera
111111= 13*8547
29 paź 18:44
zombi: no wiem, że 0 to spełnia, ale byłoby za łatwo. a jak do tej liczby doszłaś? wskazówka jakaś?
29 paź 18:52
Eta:
z cechy podzielności przez 13
29 paź 18:57
zombi: Twój przykład rozumiem, bo 111−111=0 ⇒ 0 = 0 (mod 13), natomiast starałem się znaleźć liczbą
najmniejszą.
−Gdy liczba ma postać aaa nie istnieje taka, która jest podzielna przez 13. (nie wiem jak to
udowodnić)
−Gdy liczba ma postać aaaa i aaaaa różnica aaa−a i aaa−aa zawsze da liczbę parzystą, której
cyfra jedności wynosi 0, łatwo pokazać, że 3+3+3+3, nigdy nie będzie równe 0
−Gdy liczba ma postać aaaaaa ⇒ różnica aaa−aaa=0, czyli spełnia, a najmniejsza taka liczba
naturalna to 111111.
29 paź 19:14
zombi: podbijam, Eta rzuć okiem
29 paź 19:24
kylo1303: w pierwszym myslniku mozna po prostu sprawdzic 111,222,...,999 xD
Aczkolwiek krocej, jesli 111 nie jest podzielne przez 13, to 111 *2/3/4/5/6/7/8/9 tez nie
bedzie.
29 paź 19:30
Eta:
No i dobrze

( podałeś uzasadnienie )
29 paź 19:37
zombi: Czyli takie uzasadnienie spokojnie by wystarczyło? Muszę mieć pewność czy rozpatrzyłem
wszystkie przypadki.
29 paź 19:52