logarytmy
Licealistka: Rozwiąż ten logarytm:
3
Pierwsza linijka to potęga 3
Nie mam pomysłów... każde moje próby kończyły sie niepowodzeniem...
Proszę o pomoc
29 paź 17:24
ZKS:
| | 1 | |
log32 * log2√6 = log3√6 oraz |
| = log3√6 |
| | log√63 | |
29 paź 17:29
Licealistka: ale odpowiedz brzmi 6
29 paź 17:31
Licealistka: jest pomyłka w zadaniu w ułamku powinno byc w liczniku 3, przepraszam...
29 paź 17:38
ZKS:
To dokończ dałem podpowiedzi teraz spróbuj je wykorzystać.
29 paź 17:40
Licealistka: nie wiem jak sie pozbyc tego ułamka tej 3 z licznika
29 paź 17:43
ZKS:
Czego nie wiesz zapisz tutaj.
29 paź 17:50
Licealistka:
3
podstawa to 3
nie wiem jak go uprościc do tego przykładu
29 paź 18:01
ZKS:
| | 1 | | 3 | |
Skoro |
| = b to |
| = razy co * b |
| | a | | a | |
29 paź 18:05
Licealistka: czyli 3 * log√96 ?
29 paź 18:08
ZKS:
Skąd wzięłaś log√96?
29 paź 18:14
Licealistka: log√63=log6123=2log6 3=log6 32= log6 9
czyli po przemianie log9 6
sorki pomyliłam się
29 paź 18:23
Licealistka: a skąd Ci się to wzięło?
log3 2 * log2√6 = log3√6
29 paź 18:25
ZKS:
Nic nie pisałem żebyś zamieniała od razu.
3log3√6 − log3√6 = ?
29 paź 18:27
ZKS:
logab * logbc = logac
29 paź 18:28
Licealistka: 3log3√6 − log3√6 =3
29 paź 18:29
ZKS:
Czy według Ciebie 3 *

−

= 3?
29 paź 18:32
Licealistka: to 2...
29 paź 18:34
Licealistka: 2 jabłuszka... czyli 2log3√6
29 paź 18:35
ZKS:
Ale samo 2 czy coś jeszcze powinno być przy tej dwójce?
29 paź 18:35
ZKS:
Dobrze i teraz skorzystaj tego co wcześniej wykorzystałaś.
2log3√6 = log3(?)
29 paź 18:38
Licealistka: 2log3√6
ale mi nie wychodzi 6 a tyle jest w odp
29 paź 18:38
Licealistka: ojej wychodzi ok

dziekuje za pomoc i sory za swoje zachowanie
29 paź 18:39
ZKS:
Ponieważ trzeba dokończyć. Wykorzystaj to co wcześniej robiłaś gdzie napisałem żebyś nie
zamieniała od razu.
29 paź 18:48
ZKS:
Nie ma za co przepraszać za zachowanie bo było poprawne gdyż nie używałaś tutaj mięsa.

Proszę bardzo.
29 paź 18:49