wartość bezwględna
Jagoda: |a−3| − |a+4| = ? jesli a ∊(3, +∞)
||−2a| x |a−1|= ? jeśli a ∊ (−∞, −1)
|a+1| − |a+5|=? jesli a ∊ (−∞,−5)
29 paź 17:20
Jagoda: Bardzo proszę o pomoc
29 paź 17:21
aniabb: podstaw dowolną liczbę z zakresu ..jeśli liczba pod modułem dodatnia to po prostu moduł ginie
jak ujemna to dopisujesz minus i zamieniasz moduł na nawias
29 paź 17:24
Jagoda: ok, dzięki
29 paź 17:26
baca:
Co to za mętne aniab tłumaczenie? To wygląda jak instrukcja obsługi pilota od telewizora.
Taka techniczna metoda nie wyjaśnia problemu, a Jagoda mimo, że zadanie zrobi, to nadal
nic nie będzie rozumiała.
29 paź 17:29
Jagoda: baca − chętnie zapoznam się też z Twoim rozumowaniem
29 paź 17:31
Eta:

dla
baca
29 paź 17:33
aniabb: ale to przecież ścisłą definicja modułu.. jak liczba dodatnia to zostaje bez zmian jak ujemna
to zmieniamy znak ..nie wiem co można by wyjaśniać "problemowo "
29 paź 17:35
Jagoda: czyli jeśli pod a (w 1 przykładzie) podłożę 4, to ma wyjść −7 ?
29 paź 17:36
Piotr:
podkladasz "w głowie"

wynik
29 paź 17:39
baca:
następny technik
29 paź 17:45
Jagoda: ?
29 paź 17:49
Jagoda: mam jeszcze jeden przykład (wiem jak rozwiązać wartość bezwzględną ale nie wiem co zrobić z
zerem)
3−|x+3|>0
29 paź 18:02
aniabb: jak podstawisz pod a 4 to ile jest 4−3?
29 paź 21:26