k
zdesperowany przed kolokwium: Prosze proszę o pomoc

Znajdź z definicji pochodną funkcji : f(x) = (x−1)
2
Czy wynik to będzie y = 2x?
29 paź 17:18
Kejt:
(x−1)2=x2−2x−1
nie powinno być 2x−2?
29 paź 17:20
zdesperowany przed kolokwium: no własnie licząc tym wzorem z definicji wychodziło mi za kazdym razem 2x :c
29 paź 17:22
aniabb: napisz znajdziemy błąd
29 paź 17:23
ewa: f(x+h)=(x+h−1)
2
f(x)=(x−1)
2
| | f(x+h)−f(x) | |
Podstaw do wzoru limh→0 |
| |
| | h | |
29 paź 17:24
zdesperowany przed kolokwium: O rany, już znalazłem. Podnosząc (−1)
2 nie usunąłem minusa więc skróciły mi się jedynki
dzięki
29 paź 17:28
ewa: | | (x+h)2−2(x+h)+1−x2+2x−1 | | 2xh−2h+h2 | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| =limh→0(2x−2+h)=2x−2 |
| | h | | h | |
29 paź 17:29
zdesperowany przed kolokwium: 
dziękuje.
a myślicie że na kolokwium za taki głupi bląd dostane od razu 0 pkt?
29 paź 17:37
Kejt: ja nawet na studiach nie jestem, więc nie pomogę..
29 paź 17:38
zdesperowany przed kolokwium: to gratuluje wiedzy

a aniabb albo ewa wiedzą?
29 paź 17:42
zdesperowany przed kolokwium: ?
29 paź 17:58