zadanie7 matura roz
łukasz :): Zadanie 7. (6 pkt)
Ciąg (x − 3, x + 3, 6x + 2,...) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach
dodatnich. Oblicz iloraz tego ciągu i uzasadnij, że
S19/S20<1/4
, gdzie n S oznacza sumę
n początkowych wyrazów tego ciągu.
13 maj 16:48
łukasz :): up?
ja wyliczyłem ze q=x−3/x+3 , albo odwrotnie... co dalej?
13 maj 17:52
Mickej: 
najprosciej to było wyznaczyć x z tego że w ciągu geometrycznym zachodzi równość
b
=ac czyli
(x+3)
2=(x−3)(6x+2) x wychodził x=5 a q można było
q=U{a
n+1{a
n} i wychodziło q=4
13 maj 17:54
Damian: fakt... i to kurde spieprzyłem
13 maj 17:58
łukasz :): no to super... ja nie wyliczyłem x ale mialem ze q=x+3/x−3....
myslicie ze bedzie za to punkt? dla mnie to bardzo wazne bo z tego co widze to mam około 30%

nie poszło mi, durne błędy
zrobi ktoś ostatnie zadanie z tym ostrosłupem? tam mi wyszło jakoś a
2 √5 /4
13 maj 17:58
Mickej: no to mi podobnie tylko że w mianowniku chyba 2 miałem ide na brzydule bede za 20 min
13 maj 17:59
tim: A x nie mógł wyjść −0,6?
13 maj 18:01
Damian: | | √15 | |
kurwa  a mi wyszło cosα cośz |
| |
| | 2 lub 4 moze cos innego | |
13 maj 18:03
Mickej: nie bo tam jeszcze była o tym że wyrazy są dodatnie Timuś
13 maj 18:15
Mickej: wiecie co wam powiem ja to jestem matoł
13 maj 18:22