styczna
adamdraj: Zadanie z kolokwium : Podać równanie stycznej do krzywej y(x)= ax4 − 2 xε R w punkcie P =
(2,2).
Bardzo bym prosił żeby ktoś to rozwiązał. Miałem to dziś na kolokwium i męczylem się tyle czasu
że szkoda gadać.
29 paź 16:51
kylo1303: 2=a*2
4−2
4=16a
| | 1 | |
f'(x0)=4ax3=4a*23=32a=32* |
| =8
|
| | 4 | |
f(x
0)=2
y−f(x
0)=f'(x
0)*(x−x
0)
y−2=8*(x−2)
y=8x−16+2
y=8x−14
Przy czym glowy nie daje bo jeszcze tego nie mialem. Dobrze jakby ktos sprawdzil/potwierdzil.
29 paź 17:02
ZKS:
2 = 16a − 2
y = bx + c ⇒ 2b + c = 2 ⇒ c = 2 − 2b
y'(x) = b
b = x
3 ⇒ b = 2
3 ⇒ b = 8 ⇒ c = 2 − 2 * 8 ⇒ c = −14
y = 8x − 14
Więc ok.
29 paź 17:12