matematykaszkolna.pl
ja17 anka: mam do Was moi drodzy pytanie. dlaczego jest tak, że jesli pytam dla jakich wartości parametru m równanie ma DWA PIERWIASTKI RZEZYWISTE różnych znaków a dla jakich wartoścu parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa s *dalej zad nie psize nie chodzi mi o wytłumaczenie zadania tylko różnicy w zapisie ) to w tym pierwszym zakladam że Δ>0 a w tym drugim zakładam że Δ≥0 ?
29 paź 16:40
ZKS: Skoro różnych znaków to będą to dwa różne pierwiastki a suma kwadratów pierwiastków może być takich samych lub różnych.
29 paź 16:45
zombi: ad.1 założenia Δ>0, ponieważ, gdyby była mniejsza, to nie ma pierwiastków, natomiast gdyby była równa 0 to mamy jeden pierwiastek pokrywający się, czyli jednego znaku. ad.2 w drugim nie masz napisane "różnych pierwiastków", więc mogą to być dwa pierwiastki różnych znaków albo 2(tzn. jeden) tego samego znaku
Patronus: Bo jeśli Δ = 0 to oba pierwiastki są takie same i nie mogą być różnych znaków W drugim przypadku może się zdarzyć że Δ = 0 i mamy pierwiastek s
Artur_z_miasta_Neptuna: ponieważ ... jeżeli Δ=0 to masz dwa TAKIE SAME pierwiastki ... czyli nie mogą być różnych znaków emotka
29 paź 16:46
anka: jeszcze mam jedno pytanie. gdy Δ=0 to równanie ma jedno miejsce zerowe . co to znaczy że ma : "więc mogą to być dwa pierwiastki różnych znaków albo 2(tzn. jeden) tego samego znaku"− tak jak powiedział Zombi. Nigdy nie moge tego zrozumieć.
29 paź 16:49
Aga1.: Równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki np. x1=2, x2=5, wtedy Δ>0 Równanie ma pierwiastki różnych znaków np x1=2, x2=−5, wtedy Δ>0. Równanie kwadratowe ma pierwiastki , gdy Δ≥0
29 paź 17:46