ja17
anka: mam do Was moi drodzy pytanie. dlaczego jest tak, że jesli pytam dla jakich wartości parametru
m równanie ma DWA PIERWIASTKI RZEZYWISTE różnych znaków
a
dla jakich wartoścu parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa s *dalej zad
nie psize nie chodzi mi o wytłumaczenie zadania tylko różnicy w zapisie )
to w tym pierwszym zakladam że Δ>0
a w tym drugim zakładam że Δ≥0

?
29 paź 16:40
ZKS:
Skoro różnych znaków to będą to dwa różne pierwiastki a suma kwadratów pierwiastków może być
takich samych lub różnych.
29 paź 16:45
zombi: ad.1
założenia
Δ>0, ponieważ, gdyby była mniejsza, to nie ma pierwiastków, natomiast gdyby była równa 0 to
mamy jeden pierwiastek pokrywający się, czyli jednego znaku.
ad.2
w drugim nie masz napisane "różnych pierwiastków", więc mogą to być dwa pierwiastki różnych
znaków albo 2(tzn. jeden) tego samego znaku
29 paź 16:45
Patronus: Bo jeśli Δ = 0 to oba pierwiastki są takie same i nie mogą być różnych znaków
W drugim przypadku może się zdarzyć że Δ = 0 i mamy pierwiastek s
29 paź 16:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ ... jeżeli Δ=0 to masz dwa TAKIE SAME pierwiastki ... czyli nie mogą być różnych
znaków
29 paź 16:46
anka: jeszcze mam jedno pytanie. gdy Δ=0 to równanie ma jedno miejsce zerowe . co to znaczy że ma :
"więc mogą to być dwa pierwiastki różnych znaków albo 2(tzn. jeden) tego samego znaku"− tak jak
powiedział Zombi.
Nigdy nie moge tego zrozumieć.
29 paź 16:49
Aga1.: Równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki np. x1=2, x2=5, wtedy Δ>0
Równanie ma pierwiastki różnych znaków np x1=2, x2=−5, wtedy Δ>0.
Równanie kwadratowe ma pierwiastki , gdy Δ≥0
29 paź 17:46