zbadaj monotoniczność ciągu
iwona: Prosiłabym o sprawdzenie zadania z ciagów,trzeba zbadać monotoniczność ciagów, dawno tego nie
robiłąm i nie wiem czy dobrze to robię.
1. an=4n+1n+1
czyli a{n+1}=(4n+1)+1(n+1)+1= 4n+5n+2
po odejmowaniu an+1−an=3(n+1)(n+2)
i teraz ten wynik zapisuje tylko 3(n+1)(n+2)>0 i że ciąg jest rosnący ?
29 paź 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd (w pisowni) przy an+1 −−−− 4(n+1) ... a nie (4n+1)
reszta dobrze
29 paź 16:36
iwona: a no tak, na kartce mam dobrze zapisane.
to teraz mam kolejny przykład.
2.bn=√n+1
bn+1=√n+1+1= √n+2
bn+1−bn=√n+2−√n+1=√n+√2−√n+√1=√3
i √3>0 i to też ciąg rosnący ?
29 paź 17:23
iwona: a no tak, na kartce mam dobrze zapisane.
to teraz mam kolejny przykład.
2.bn=√n+1
bn+1=√n+1+1= √n+2
bn+1−bn=√n+2−√n+1=√n+√2−√n+√1=√3
i √3>0 i to też ciąg rosnący ?
29 paź 17:23
iwona: proszę o pomoc, mam to na jutro, to tylko sprawdzenie!
29 paź 18:16