układ równań
ollllla : proszę o rozwiązanie tego układu równań
2x+y+t=8
4x+2y−t=7
2x−y+2t=7
29 paź 15:53
Mila: I) 2x+y+t=8
II) 4x+2y−t=7
III) 2x−y+2t=7
dodaję stronami: I i II
Ia) 6x+3y=15
II) 4x+2y−t=7 /*2⇔IIa) 8x+4y−2t=14 dodaję stronami IIa i III
III) 2x−y+2t=7
10x+3y=21
6x+3y=15
10x+3y=21odejmuję stronami⇔−4x=−6⇔x=1,5 podstawiam do II
10*1,5+3y=21
3y=21−15⇔3y=6⇔y=2 podstawiam do 4x+2y−t=7
4*1,5+2*2−t=7⇔t=3
odp.
x=1,5
y=2
t=3
29 paź 16:10
aniabb:
W=8−4−2−4−2−8=−12
Wx= 32−7−7−14+8−14=−2
Wy=28−28−14−14+14−64=−78
Wz=28−32−14−32+14−28=−64
x=2/12
y=78/12
z=64/12
29 paź 16:15
aniabb: ech..tak to jest jak się liczy po ciemku
29 paź 16:17