dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych
bezendu1990: Wykonaj działanie, odpowiedź podaj w najprostszej postaci:
czyli Df=x∊R\{−2,3}
| 3(x−3) | | 4(x+2) | |
| + |
| = |
| (x+2)(x−3) | | (x+2)(x−3) | |
| | 3x−9+4x+8 | | 7x−1 | |
= |
| = |
| |
| | x2−3x+2x−6 | | x2−x−6 | |
czy zostawić mianownik (x−3)(x+2)
29 paź 15:51
zombi: najlepiej w iloczynowej, jakbyś zostawił, lepiej wygląda
29 paź 15:52
bezendu1990: ok dzięki
29 paź 15:52
bezendu1990: ale nie jest błędem x
2−x−6 zostawić
29 paź 15:53
zombi: niee
29 paź 15:53
zombi: nic więcej z tym nie zrobisz, więc to jest najprostsza postać
29 paź 15:54
bezendu1990: zombie masz jeszcze chwilkę czasu
29 paź 15:55
zombi: no dawaj
29 paź 15:57
bezendu1990: | 2 | | 3 | |
| − |
| Df=x∊R\{1,4} |
| x−4 | | x−1 | |
| 2(x−1) | | 3(x−4) | |
| − |
| |
| (x−4)(x−1) | | (x−4)(x−1) | |
29 paź 15:59
bezendu1990: jutro mam kart z tego i mam trochę przykładów do sprawdzenia
29 paź 16:00
zombi: 
jest dobrze
29 paź 16:05
bezendu1990: teraz kolejne
29 paź 16:06
bezendu1990: | 3x−6 | |
| +{6x−1}{2x+2} Df=x∊R\{−1,1} |
| x−1 | |
| (3x−6)(2x+2) | | (6x−1)(x−1) | |
| + |
| = |
| (x+1)(2x+2) | | (x−1)(2x+2) | |
| | 6x2+6x−12x−12+6x2−6x−x+1 | |
= |
| = |
| | 2x2−2 | |
29 paź 16:13
zombi:
29 paź 16:16
zombi: dawaj coś jeszcze
29 paź 16:17
bezendu1990: no produkuje właśnie
29 paź 16:17
bezendu1990: | 3x−1 | | x−7 | |
| − |
| Df=x∊R\{0,2} |
| x | | 2x−4 | |
| (3x−1)(2x−4) | | (x−7)x | |
| − |
| |
| x(2x−4) | | (2x−4)x | |
| 6x2−12x−2x+4−(x2−7x) | |
| |
| 2x2−4x | |
29 paź 16:23
zombi: dobrze jest!
29 paź 16:26
bezendu1990: to kolejny
29 paź 16:28
bezendu1990: | x | | 2−3x | | 1 | |
| + |
| Df=x∊R\{−5, |
| } |
| x+5 | | 3x−1 | | 3 | |
dobrze jest dziedzina
| x(3x−1) | | (2−3x)(x+5) | |
| + |
| = |
| (x+5)(3x−1) | | (3x−1)(x+5) | |
| | 3x2−x+2x+10−3x2−15x | |
= |
| = |
| | (x+5)(3x−1) | |
29 paź 16:33
zombi: doobrze!
29 paź 16:36
zombi: jeszcze jakieś ?
29 paź 16:46
bezendu1990: teraz zobacz bo tu mam dylemat który mam nadzieję że pomożesz rozwiązać
| 2x+1 | | 3−2x | |
| − |
| Df=x∊R\{−6,6} |
| 6−x | | x+6 | |
| (2x+1)(x+6)−(3−2x)(6−x) | |
| = |
| (x+6)(6−x) | |
| 28x−12 | |
| i czy mianownik mogę tak: −(x 2−36) czy jakoś jeszcze inaczej  |
| −x+36 | |
29 paź 16:47
bezendu1990: jeszcze dwa zadania po kilka przykładów
29 paź 16:47
bezendu1990: w mianowniku −x2+36
29 paź 16:50
zombi: tak, dół rozwal na −(x−6)(x+6)
29 paź 16:52
bezendu1990: ok jeszcze dwa zadanka

sprawdzisz
29 paź 16:55
bezendu1990: polecenie jest wykonaj działanie, odpowiedź podaj w najprostszej postaci
| x−6 | | 2x−6 | |
| + |
| Df=x∊R\{−1,1} |
| x−1 | | x2−1 | |
| (x−6)(x+1)+2x−6 | |
| = |
| (x−1)(x+1) | |
| | x2+x−6x−6+2x−6 | |
= |
| = |
| | (x−1)(x+1) | |
czy (x−1)(x+1)
29 paź 17:00
zombi: wpisz dwa na raz, żeby się nie rozdrabniać, taa sprawdzę.
29 paź 17:01
bezendu1990: ok już jedno masz u góry
29 paź 17:01
zombi: dobrze jest rozwal ten mianownik na (x−1)(x+1) do liniowej zawsze staraj się, chyba, że do dupy
pierwiastki to nie opłaca się
29 paź 17:15
bezendu1990: | 4x | | 4 | |
| − |
| Df=x∊R\{−2,2} |
| x2−4 | | 2+x | |
| | 4x−4x+8 | | 8 | |
= |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
bo jak sprowadzałem do wspólnego to 2+x zamieniłem że to x+2
teraz tu będę miał pytanie
| 3x | | 1−3x2 | |
| + |
| Df=x∊R\{1} |
| x−1 | | x2−2x+1 | |
| 3x (x−1) | | 1−3x2 | |
| + |
| = |
| (x−1) (x−1) | | (x−1)2 | |
i właśnie mam w pierwszym w mianowniku (x−1) czyli daje jeszcze raz (x−1) żeby osiągnąć (x−1)
2
29 paź 17:24
bezendu1990: | 2−x | | x2+3x+4 | |
| − |
| Df=x∊R\{−2} |
| x+2 | | x2+4x+4 | |
| (2−x)(x+2) | | x2+3x+4 | |
| − |
| = |
| (x+2)(x+2) | | (x+2)2 | |
i teraz mogę wypieprzyć tego − w liczniku żeby ładniej wyglądało: −(2x
2+3)
29 paź 17:33
zombi: tak rozszerzasz, żeby dostać taki sam jak w wyrazie obok, dobrze oba
29 paź 17:33
zombi: −x wywalasz i masz −x(2x+3)
29 paź 17:36
bezendu1990: a tego nie wiem jak rozwiązać :
to dziedzina x(x+1) Df=x∊R\{−1,0} i dalej pustka
29 paź 17:37
zombi: tak jak robiłeś, rozszerzasz o to czego ci brakuje
| (x+2)x(x−1) | | (x+3)x2 | |
| − |
| |
| x2x(x−1) | | x(x−1)x2 | |
29 paź 17:42
bezendu1990: nie wiem czy to będzie dobre
29 paź 17:42
bezendu1990: ale w sumie nic mi to nie da jednak policzę Twoim sposobem
29 paź 17:44
zombi: patrz na mianowniki i sprawdzaj czego ci brakuje:
m1=x2
m2=x(x−1) i wtedy cały pojedynczy wyraz rozszerzasz o to czego ci brakuje
29 paź 17:51
bezendu1990: coś mi nie wychodzi
29 paź 17:51
bezendu1990: | | 2 | |
w odpowiedziach jest |
| |
| | x2(x+1) | |
29 paź 17:53
bezendu1990: | (x+2)(x−1) | | (x+3)x | |
| − |
| = |
| x2(x−1) | | x(x−1)x | |
| (x+2)(x+1)−x(x+3) | |
| = |
| x2(x+1) | |
=U{2}{x
2(x−1)
| | x+2 | | x+3 | |
tam się pomyliłem bp powinno być tak |
| − |
| |
| | x2 | | x2+x | |
29 paź 18:24
bezendu1990: | | 2 | |
odpowiedź |
| a Twoim sposobem zombie mi nie wyszło |
| | x2(x+1) | |
29 paź 18:25