Rozwiąż
Mat: 3cos2x + six2x=cos2x + √3
po wymnozeniu i podstawieniu : 5cos2x−2=cos2x + √3
29 paź 15:25
Kejt:
3cos2x=3(cos
2x−sin
2)=3cos
2x−3sin
2x
3cos
2x−3sin
2x + sin
2x=cos
2x+
√3
2cos
2x−2sin
2x=
√3
2(cos
2x−sin
2x)=
√3
2cosx=
√3
nie wiem na ile jest w tym sensu..nigdy nie przepadałam za trygonometrią..
29 paź 15:46
Kejt: poprawka:
2cos2x=
√3
29 paź 15:48
Eta:
3cos2x= cos
2x−sin
2x+
√3 cos
2x−sin
2x= cos2x
3cos2x−cos2x=
√3
2cos2x=
√3
| | π | | π | |
2x= |
| +k*2π v 2x= − |
| +k*2π |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
x= |
| +k*π v = = − |
| +k*π , k€C |
| | 12 | | 12 | |
29 paź 15:50
Kejt: haha! jest dobrze!
29 paź 16:09
Eta:
29 paź 16:09