układ równań srugiego stopnia
Monika:
nie mam pojęcia jak to zrobić.
29 paź 15:23
zombi: np. z drugiego równania x2=y+13
podstaw do drugiego dostaniesz
y2+y+13=25 to rozwiazujesz i masz wyniki
29 paź 15:34
zombi: podstaw do pierwszego*
29 paź 15:35
Monika: ale tu coś trzeba z pierwiastkami trójmianu
29 paź 15:47
Monika: co jest rozwiązaniem?
29 paź 15:48
zombi: liczby (x1,y1) i (x2,y2)
29 paź 15:50
Kejt: najprościej to tak:
x2+y2=25
x2−13=y
odejmuję równania:
x2+y2−x2+13=25−y
y2+13=25−y
y2+y−12=0
Δ=1−4*(−12)*1=1+48=49
√Δ=...
itd..
29 paź 15:51
Monika: jak wyliczyć liczby (x1,y1) i (x2,y2)?
jestem w tym zielona
29 paź 16:27
Kejt: y1 i y2 wyliczysz teraz ze wzoru na miejsca zerowe funkcji kwadratowej..
29 paź 16:49