usuń niewymierności z mianownika
blabla: a) ___7___
2√3
b)___3___
√2 +5
29 paź 14:53
Ann: | 7 | | 7 | | √3 | | 7√3 | | 7√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√3 | | 2√3 | | √3 | | 2*3 | | 6 | |
| 3 | | 3 | | 5−√2 | | 15−3√2 | | 15−3√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| √2+5 | | √2+5 | | 5−√2 | | 25−2 | | 23 | |
29 paź 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
mnozysz licznik i mianownik przez √3
b)
mnożysz licznik i mianownik przez √2 − 5 ... aby zastosować wzór skróconego mnożenia:
(a+b)(a−b) = a2 − b2
29 paź 14:57