własności funkcji liniowej
niu: Dla jakich wartości parametru m funkcja jest stała, rosnąca, malejąca ?
f(x)=(5−m)x−1
z góry dzięki za odpowiedź
13 maj 16:05
niu:
13 maj 16:13
rexmix: m=5
stała
13 maj 16:15
niu: dzięki za odp , jak możesz napisz mi jak to rozwiązać
13 maj 16:21
niu: dzięki za odp , jak możesz napisz mi jak to rozwiązać
13 maj 16:22
rexmix: zaleznosci sobie znajdz.
13 maj 16:24
niu: ?
13 maj 16:27
niu: ktoś może mi wytłumaczyć ?

kiedy rosnąca a kiedy malejąca ?
13 maj 18:46
Mickej:
postać funkcji liniowej
y=ax+b
a− współczynnik kierunkowy
a=0 funkcja stała
a>0 funkcja rosnąca
a<0 funkcja malejąca
nasze a to (5−m) i tylko rozpatrujesz przypadki
13 maj 18:49
niu: przy rosnącej jak będzie ?
13 maj 18:51
Eta:
Funkcja f(x) = ax +b gdzie a −−− współczynnik kierunkowy prostej
jeżeli a= 0 −−− to funkcja stała
a >0 −−− to funkcja rosnąca
a < 0 −−− to funkcja malejąca
w Twoim zad.
a = 5 − m
więc dla 5 − m = 0 => m= 5 −−−−− f. stała
5 − m > 0 => − m > −5 => m < 5 −−−− f. rosnąca
5 −m <0 => −m < −5 => m > 5 −−−− f. malejąca
13 maj 18:54
Duli91: Funkcja liniowa y = ax + b jest malejąca, gdy a jest ujemne, rosnąca, gdy a jest dodatne,
niemalejąca, gdy a jest nieujemne, nierosnąca, gdy a jest niedodatnie, stała gdy a = 0.
13 maj 18:54
Duli91: czyli stała gdy m=5 , malejąca gdy m (5,&) , rosnąca gdy m (−&,5)
13 maj 18:59
Duli91: o , kolega mnie o kilka sekund ubiegł
13 maj 19:01
niu: dzięki za odpowiedzi
13 maj 19:06
niu: dzięki za odpowiedzi
13 maj 19:09
niu: | | 3 | |
mam pytanie ktoś wie jak rozwiązać równanie y=6x+ |
| |
| | 5 | |
13 maj 19:21
niu: | | 3 | |
mam pytanie ktoś wie jak rozwiązać równanie y=6x+ |
| |
| | 5 | |
13 maj 19:23
♊:
Duli91: jak już to koleżanka . . .
| | 1 | |
niu: x czy y ma wyjść − |
| ? |
| | 10 | |
13 maj 19:25
niu: A PRZREPRASZAM : Y
13 maj 19:34
niu: NIE NIE , TUTAJ RACZEJ O X CHODZI SORKI ZA POMYŁKE
13 maj 19:36
niu: ?
13 maj 20:08
niu: KTOŚ WIE
13 maj 20:53
Mickej: zal
13 maj 20:56
niu: Mickiej: nie każdy jest dobry z matmy

a mi wychodzi inaczej nie wiem dlaczego , dziwne ?
13 maj 20:59
dina: α≤0
15 cze 15:57
dina: omów właśności funkcji gdy a <O
15 cze 15:58
Eryk: podaj skeyp do tego
15 cze 15:59