Liczby zespolone
~: Mam takie zadanie z liczb zespolonych.
ε3=1 ale ε≠1
I mam narysować zbiór {λ1ε+λ2ε2+λ3} przy czym 0≤λ1,λ2,λ3≤23 , λ1+λ2+λ3=1.
Ma ktoś pomysł jak się zabrać za to zadanie?
29 paź 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
e = x + iy
e3 = 1 ⇔ (x+iy)3 = 1 ⇔ x3 + 3ix2y + 3i2xy2 + i3y3 = 1 ⇔
x3 − 3xy2 = 1
3ix2y − iy3 = 0i
⇔
x3 − 3xy2 = 1
y(3x2−y2) = 0 ⇔ y=0 (sprzeczne z założeniem) ⋁ y = √3 * x
podstawiasz do pierwszego równania i rozwiązujesz
29 paź 14:48
~: Dziękuję bardzo! Już policzyłam e. Mógłbyś mi jeszcze pomóc z tymi lambdami? Bo nie wiem jak
się za to zabrać.
29 paź 15:08