.
Letty: | | 4− x2 | |
limx→∞ |
| + x = |
| | x2 − 1 | |
29 paź 14:32
aniabb: ∞
29 paź 14:33
Letty: może to ktoś obliczyć bo mi sie nie zgadza
29 paź 14:33
Letty: a gdy jest lim__{x→ −∞} ?
29 paź 14:34
aniabb: −1 + ∞ = ∞
29 paź 14:34
aniabb: −1 −∞ =−∞
29 paź 14:34
Letty: czemu − 1 skąd się to wzięło?
29 paź 14:35
aniabb: jak podzielisz górę i dół ułamka przez x2
29 paź 14:35
Letty: wtedy mam − 4.
29 paź 14:36
29 paź 14:37
aniabb:
| | 0−1 | |
i 4/x2 i 1/x2 daży do zera jak x dąży do ∞ zostaje |
| = −1 |
| | 1−0 | |
29 paź 14:38
aniabb: eta po co sobie życie komplikować .. granica sumy jest sumą granic
29 paź 14:39
Eta:
Ja to wiem od baaaaaaaardzo dawna
29 paź 14:39