Ciągi
Kasia: Jeszcze raz prosze o pomoc:
Dany jest ciąg określony wzorem a
n=(2n+1)
2
A.) wykaż ze ciag b
n określony wzorem b
n=a
n+2 − a
n jest ciągiem arytmetycznym
| | bn−16n | |
B.) wykaż że ciąg cn określony wzorem cn= |
| jest ciagiem geometrycznym |
| | 3n | |
29 paź 14:31
Tad:
b
n=[2(n+2)+1]
2−(2n+1)
2=4n
2+20n+25−4n
2−4n−2=16n+23
b
n+1−b
n=16(n+1)+23−16n−23=16
... i wszystko jase−
29 paź 14:47
29 paź 14:52
Eta:
A) b
n=[2(n+2)+1]
2−(2n+1)
2=(2n+5)
2−(2n+1)
2=(2n+5+2n+1)(2n+5−2n−1)= 16n+24
r= b
n+1−b
n = 16(n+1)+24 −(16n+24) = 16
ciąg b
n jest arytmetyczny, r= 16
| | 16n+24−16n | | 24 | |
B) cn= |
| = |
| |
| | 3n | | 3n | |
| | cn+1 | | 24 | | 3n | | 1 | |
q= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cn | | 3*3n | | 24 | | 3 | |
| | 1 | |
ciąg cn jest geometryczny, q= |
| |
| | 3 | |
29 paź 14:57