wyznacz współrzędne pkt wspólnego wykresów funkcji
evitte: wyznacz współrzędne pkt wspólnego wykresów funkcji f(x)=2x2 + 7x +3 i g(x)=x2 +5x +2
29 paź 14:21
aniabb: rozwiąż f(x)=g(x) delta x1 i x2
29 paź 14:22
evitte: wychodzi delta 0 czyli jest x0 czyli wychodzi −1 a w odpowiedzi jest (−1, −2)...
29 paź 14:27
konrad: w odpowiedziach masz obie współrzędne, a Ty policzyłaś tylko jedną − x
teraz policz y
29 paź 14:29
evitte: ale nie wiem jak to zrobić...
29 paź 14:31
aniabb: bo jest jeden x = −1 a współrzędną y obliczasz wstawiając (−1) zamiast x do którejkolwiek i
wyjdzie −2
więc punkt A ma współrzędne (−1,−2)
29 paź 14:31
aniabb: do którejkolwiek funkcji
29 paź 14:31
evitte: aaa dziękuję już wyszło
29 paź 14:34