Najmniejsza wartość funkcji
kuruu: | | ctgx−tgx | |
Wyznaczyć najmniejszą wartość funkcji y= [ |
| ]2 |
| | 1+cos4x | |
29 paź 14:19
aniabb: y=2
29 paź 14:29
kuruu: A skąd to wiadomo, że y będzie 2?
29 paź 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej .... obliczasz pochodną funkcji f(x) i przyrównujesz ją do 0
w ten sposób wyznaczasz punkty 'minimalne' i 'maksymalne' funkcji f(x)
mając dane dla jakiego 'x' funkcja f(x) przyjmuje wartość minimalną ... wyznaczasz wartość
funkcji w tymże punkcie
29 paź 14:52
kuruu: Dziękuję, pomogło
29 paź 15:08
pigor: ...lub np. tak :
| | | |
= ( |
| )2= |
| | sin22x+cos22x+cos22x−sin22x | |
| | | | cos2x | |
= ( |
| )2= ( |
| )2= |
| | 2cos22x | | 2sinxcosx cos22x | |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
= ( |
| )2= ( |
| )2= ( |
| )2= |
| |
| | sin2x cos2x | | 2sin2x cos2x | | sin24x | | sin44x | |
i to tyle, więc funkcja y przyjmuje wartość najmniejszą równą
4,
gdy mianownik tego wyrażenia największą czyli tu 1=sin
4x . ...
29 paź 16:37
Uczeń: Zad.1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sinxcosx+cos2x.
Zad.2 Dany jest trójkąt o bokach a,b,c oraz kątach α,β,γ. Udowodnij że między
obwodem tego trójkąta a promieniem R okręgu opisanego na tym trójkącie zachodzi
związek a+b+c=8Rcos(α/2)cos(β/2)cos(γ/2)
28 gru 13:05