29 paź 14:14
aniabb: EB / BF = tg 30° =√3 / 3
EB +BF = 3
rozwiąż układ a potem
P= EF2 = EB2 + BF2
29 paź 14:19
mis: Proszę o szybką pomoc.
29 paź 14:19
mis: Ten trójkąt EBF, przy F ma 30 stopni, przy B ma 90 stopni, przy E ma 60 stopni, ale nie
pamiętam jak się liczy tg 30 stopni.. Pomożesz
29 paź 14:34
aniabb: tg 30° = √3/3 masz napisane
29 paź 14:36
mis: i to ma zostać w takiej formie

i jeszcze chciałam się zapytać, No bo napisałaś P= EF
2 = EB
2 + BF
2
AB = 3 czyli EB = 1,5 , czyli EB
2=2,25

czyli pole = 4,50
29 paź 14:38
aniabb: EB nie może ci wyjść 1,5 bo one na pewno nie są równe
29 paź 14:40
29 paź 14:42
29 paź 14:44
mis: Kurde, dzięki wielkie, naprawdę, jestem cienka z matmy jak cholera. Pole zostaje w takiej
formie bo już nic z tym się nie da zrobić, tak
29 paź 14:45
aniabb: można 18 przed nawias
29 paź 14:46