Rozwiąż równania pomocy!!
kamilcia: Jak rozwiązać te równania:(robię je chyba z 3 razy i ciągle inny wynik mi wychodzi)
| | 3(x−11) | | 3(x+1) | | 2(2x−5) | |
f) |
| = |
| − |
| |
| | 4 | | 5 | | 11 | |
| | 4 − x | | x − 5 | |
h) x + |
| /5= x − |
| /3 |
| | 3 | | 5 | |
/ − to jest kreska ułamkowa nie potrafię zrobić takiego ułamka trój piętrowego

czyli
wszystko podzielone przez 5 a w drugim przypadku przez 3
29 paź 14:02
aniabb:
h) x=−1/2 bo po pomnożeniu przez 15 3x+4−x=5x−x+5
29 paź 14:08
aniabb: f) x=1025/113
29 paź 14:10
kamilcia: w przykładzie f ma wyjść 19
a w h) −0.5
proszę mi wytłumaczyć jak zrobić to krok po kroku
29 paź 14:16
aniabb: no tak 19 ..drobne błędy przepisywania
29 paź 14:20
aniabb: napisałam Ci w h mnożysz razy 15 wszystko i masz równanko zapisane na górze (14:08) potem x na
jedną a wyrazy wolne na drugą stronę
29 paź 14:22
kamilcia: a nie mógłbyś rozwiązać tego krok po kroku bo nadal robię i wychodzi mi co innego a jutro
nauczycielka może mnie z tego pytać
29 paź 14:42
aniabb: h)
3x+4−x=5x−x+5
−2x = 1
x = −1/2
29 paź 14:47
kamilcia: to f już rozkminiłam po prostu zle zmieniłam znak dlatego inny wynik wychodził a w h też
zapomniałam o zmianie znaku na +5 .Dobra dzięki wielkie
29 paź 15:01
kamilcia: teraz wszystko gra
29 paź 15:01