.
asdf: Fizyka (łopatologia)
Im większe jest ciśnienie atmosferyczne tym cząsteczki powietrza bardziej "uwierają" w
cząsteczki wody. Aby woda się zagotowała potrzebna jest większa temperatura, aby drgania w
cząsteczkach wody były wystarczające by odbiły się od wody i poleciały do góry?
Im większe ciśnienie tym potrzebna wyższa temperatura do zagotowania się wody, czy niższa?
29 paź 13:23
Kejt: im większe ciśnienie, tym mniej energii zużywa się do podgrzania wody..dlatego jak się
zagotowuje wodę w garnku i się przykryje to zagrzeje się szybciej..
29 paź 13:25
asdf: to im wieksze cisnienie to potrzeba mniejszej temperatury do zagotowania wody?
29 paź 13:27
Kejt: na tyle na ile jest zdatna moja wiedza z fizyki to tak..a bardziej z gastronomii
29 paź 13:29
asdf: Takie coś znalazłem na necie i to chyba jest hipoteza tego co mówisz:
Wzrost ciśnienia zewnętrznego powoduje wzrost temperatury wrzenia, gdyż ciśnienie pary musi się
zrównać z ciśnieniem zewnętrznym, co wymaga podwyższenia temperatury
29 paź 13:34
aniabb: im niższe cisnienie tym niższa temperatura wrzenia i dlatego wysoko w górach źle parzy się
herbata i trudno zagotować jajka
29 paź 13:39
asdf: A jakby to wytłumaczyć łopatologicznie w podobny sposób do postu pierwszego?
29 paź 13:47
asdf: albo jak można to wytłumaczyć łopatologicznie czym jest ciśnienie...zaczynając od podstaw
29 paź 13:48
aniabb: no przecież sobie wyjaśniłeś w 1 poście
29 paź 13:51
asdf: to jest tak jak w pierwszym poście?
29 paź 13:52
aniabb: tak
29 paź 13:53
asdf: no to ekstra, bo myslalem, ze zgłupiałem
29 paź 13:54
asdf: ciśnienie w górach jest mniejsze od ciśnienia niżej?
29 paź 13:57
aniabb: niom... coraz mniej powietrza nad nimi do naciskania
29 paź 13:58
aniabb: p=ρ g h i h to słup cieczy(gazu) nad naciskanym przedmiotem
29 paź 13:59
29 paź 14:01
aniabb:
nad najwyższą dziurką masz mały słup wody (małe h) więc ciśnienie małe
nad najniższą dziurką masz dużo wody (duże h) więc ciśnienie duże
29 paź 14:03
aniabb: no i prawo Pascala, że ciśnienie rozchodzi się we wszystkich kierunkach
29 paź 14:04
asdf: no i ekstra, zaczyna podobac mi sie ta fizyka

a laborki zaliczyłem na 4+
29 paź 14:04
aniabb: nio... już się bałam że jak zaczniesz dopisywać to ci się precyzja odczytu zmieni do rtg w oku
29 paź 14:11
asdf: nie mam już tej kartki więc możesz być spokojna
29 paź 14:14
aniabb: uff
29 paź 14:23
29 paź 14:25
aniabb: lecą we wszystkie strony, ale tylko na górze nie ma ściany
29 paź 14:26
asdf: Czyli jeżeli zakryję garnek, w którym gotuje się woda, otworze go po pewnym czasie to
cząsteczki będą wszędzie, przy wodzie i przy uchwycie. A jak już się ostudzi to dlaczego para
zamienia się w wodę?
29 paź 14:30
aniabb: bo spada temperatura i nie mają tyle energii by latać więc zbierają się w kropelki
29 paź 14:32
asdf: Działa na nią wtedy już siła grawitacji i atom + atom + atom + atom + ... + atom = kropelka?
29 paź 14:34
asdf: ?
29 paź 14:43
aniabb: zawsze działa siła grawitacji..jak jest parą też ... reszta się zgadza
29 paź 14:44
aniabb: jak mają niską temperaturę to spada energia kinetyczna (ta od ruchu) i zaczyna bardziej działać
energia potencjalna i się sklejają
29 paź 14:46
asdf: No tak, ale jak jest parą to jakie siły są większe od siły grawitacji?
29 paź 14:46
asdf: ?
29 paź 14:54
Kejt: to ja mam w końcu rację, czy nie? bo też zgłupiałam..
29 paź 15:37
aniabb: z pokrywką to kwestia prężności pary ...
jak jest wysoka temperatura to większa od grawitacji jest kinetyka i dyfuzja
29 paź 15:57
Kejt: czyli nic już nie rozumiem

jednak moja wiedza z fizyki jest na poziomie zerowym..
29 paź 15:58
asdf: Jak łopatologicznie rozróżnić energię kinetyczną od potencjalnej? Obejrzalem troche filmikow, a
teraz doszedlem do wniosku, ze nie wiem tak naprawde jaka jest roznica miedzy kinetyczna a
potencjalna.Da się to łopatologicznie wyjaśnić?
29 paź 16:54
Kejt:
energię kinetyczną ma ciało, które jest w ruchu
a energię potencjalną ma ciało, które się nie rusza..
nie wiem czy o to chodziło, ale na więcej mnie nie stać
29 paź 16:56
asdf: a możesz mi to wyjasnic na podstawie wzorów tych energii?
ep = mgh
ek = mV2/2
Na prostym przykładzie, np. (czy to jest dobrze?):
Energia potencjalna to taka siła, jaką trzeba użyć, żeby podnieść długopis, a energia
kinetyczna to taka siła z jaką później ten długopis uderzy w ziemię po puszczeniu
29 paź 17:00
asdf: ?
29 paź 17:05
Kejt: to chyba nie do końca tak..
h − odległość od powierzchni Ziemi
kładziemy długopis na ziemi więc h=0 czyli Ep=mgh=0
czyli według Ciebie podnosząc ten długopis z Ziemi nie wykonujemy żadnej pracy...?
dziwne to jest..
29 paź 17:08
aniabb:
energia potencjalna to że ciało potencjalnie może spaść..(z im wyższej wysokości tym bardziej
boli)energia kinetyczna to taka która jest potrzebna by zatrzymać ciało w ruchu (im szybciej
jedzie tym większe szkody jak się zderzy)
29 paź 17:08
Kejt: o..to już chyba prędzej..
29 paź 17:09
aniabb: w ogóle to ENERGIA to zmagazynowana PRACA
podnosząc długopis wkładasz w niego pracę którą on magazynuje w postaci energii potencjalnej
spadając on wymienia tę energię potencjalną w kinetyczną
29 paź 17:11
Kejt: Aniu, udzielasz korków?

uwaga dowcip: mam w planach rozszerzenie z fizyki.
29 paź 17:15
aniabb: udzielam
29 paź 17:15
asdf:
samochód stoi sobie na parkingu − ma on energię potencjalną?
Jak chce nim ruszyć (V
0 = 0) to używam do tego energii kinetycznej
jak chcę zahamować to też jest to E
K?
Dla tych co mają prawko:
Jak stoje samochodem na biegu, ale ze sprzeglem i ciagle gazuje, puszcze sprzeglo wtedy wprawie
samochod w ruch − jest to zamiana energii potencjalnej w kinetyczna? Pozniej jak będę chciał
hamować to też będzie to energia kinetyczna = m*V
2/2, np.
samochod wazy 2 tony, jade z predkoscia 40 km/h:
| | 2000m * 1600km/s | |
Ek = |
| = 1000*1600 m * km/s czyli 1600000N tak? |
| | 2 | |
29 paź 17:23
asdf: taki błąd − nie 2000m tylko 2000kg jak coś
29 paź 17:24
Kejt: tak, też używasz energii kinetycznej..wynoszącej tyle samo tylko o przeciwnym zwrocie żeby
zrównoważyć tę siłę.
29 paź 17:26
Kejt: to chyba podpada pod 1. zasadę dynamiki Newtona?
29 paź 17:28
aniabb: jeśli będzie 40m/s to będzie ok tylko w J
energia potencjalna jak stoi na ziemi i odniesieniem jest ziemia jest równa 0'
zamieniasz ciepło spalania na energię kinetyczną kół
Energia jest miarą PRACY .. ile pracy trzeba włożyć żeby rozpędzić go do 40m/s → 1600000J
29 paź 17:29
aniabb: zamiana potencjalnej w kinetyczną tylko jak coś spada
29 paź 17:30
aniabb: tzn. potencjalnej w typowym szkolnym rozumieniu jako potencjalną grawitacji
29 paź 17:31
aniabb: jadę popracować ..będę po 20stej
29 paź 17:31
aniabb: jestem
29 paź 20:48