matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
załamana:
cześć mam problem z pochodnymi
mam takie przykłady a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
1.y= (3x
2
+ 6x) ( U{2} {x
2
+1} ) 2.y= U{x
2
+3x} {
√
x
} + 2x
3
3. y= 4x
3
√
x
(1−x) 4. y= U {(1+
√
x
) 4x} {x−1}
29 paź 12:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
2
(3x
2
+6x)
x
2
+1
f(x) = 3x
2
+6x
2
g(x) =
x
2
+1
(f*g)' = f' * g + f * g'
29 paź 12:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
w 4.
f
f'g − fg'
(
)' =
g
g
2
29 paź 12:49