analiza matematyczna
Tomek: Mam zadanko z analizy matematycznej, nie jestem pewien czy dobrze rozwiązuję
Znaleźć funkcję odwrotną:
q(x) = x|x|
Dziedzina i zbiór wartości to R. Funkcja jest rosnąca, więc istnieje jej odwrotność.
Dla x < 0:
y = x * (−x) = −x
2
y = −x
2 / *(−1)
−y = x
2
x =
√−y lub x = −
√−y
Dla x ≥ 0:
y = x
2
x =
√y
Jakie teraz będzie rozwiązanie?
| | ⎧ | √y dla y ≥ 0 | |
| x = q−1(y) = | ⎩ | które z rozwiązań tutaj i dlaczego? |
|
29 paź 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
x=√−y ma sens jeżeli y<0 ⋀ x>0
a przecież rozpatrujesz ten przypadek dla x<0, więc:
x=−√−y ... czy założeniu, że y<0
poprzez analogię drugi przypadek
29 paź 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie miałbyś tego problemu gdybys po prostu narysował sobie tą funkcję (szkic pomocniczy) ...
wtedy od razu bys zauważył jak wygląda wykres funkcji odwrotnej
29 paź 12:30
Tomek: No tak, przecież to proste. Aż głupio teraz

dzięki
29 paź 12:31