Witam napotkałem problem z tym równaniem
Ven: x4−8x3+24x2−32x−16=0
29 paź 11:50
asdf: Zbiór rzeczywisty czy zespolony?
29 paź 12:04
Ven: rzeczywisty
29 paź 12:10
29 paź 12:13
ZKS:
x4 − 8x3 = −24x2 + 32x + 16
(x2 − 4x)2 = −8x2 + 32x + 16
(x2 − 4x + y)2 = −8x2 + 32x + 16 + z
z = (x2 − 4x + y)2 − (x2 − 4x)2 = 2x2y − 8xy + 8y2
(x2 − 4x + y)2 = (−8 + 2y)x2 + (32 − 8y)x + 16 + 8y2
(−8 + 2y)x2 + (32 − 8y)x + 16 + 8y2 = 0
Δ = −64(y3 − 5y2 + 10y − 24)
y(4) = 0
(x2 − 4x + 4)2 = 16 + 128
(x2 − 4x + 4)2 − 144 = 0
(x2 − 4x + 4 − 12)(x2 − 4x + 4 + 12) = 0
(x2 − 4x − 8)(x2 − 4x + 16) = 0
29 paź 12:22
ZKS:
Widzę że już się pomyliłem.
29 paź 12:25
Smile: Mógłbyś wytłumaczyć czym jest z i y?
29 paź 12:26
ZKS:
Ale jest lepszy sposób na to.
x4 − 8x3 + 24x2 − 32x − 16 = (x2 − 4x)2 − 16x2 + 24x2 − 32x − 16 =
(x2 − 4x)2 + 8x2 − 32x − 16 = (x2 − 4x)2 + 8(x2 − 4x) − 16
(x2 − 4x)2 + 8(x2 − 4x) − 16 = 0
x2 − 4x = t
t2 + 8t − 16 = 0
Dokończ.
29 paź 12:28
asdf: doszedłem do tej samej postaci, ale nie pomyslalem nad prostą rzeczą − zmienną t
29 paź 12:38
ZKS:
y to nowa zmienna która dodajemy do nawiasu po lewej stronie ale żeby była równość po obu
stronach to musimy dodać to samo po prawej stronie nasze z a to z wynosi
z = (x2 − 4x + y)2 − (x2 − 4x).
29 paź 12:40
ZKS:
Ale mówisz o metodzie Ferrariego czy o tym niżej?
29 paź 12:41
asdf: Ferrariego nie znam − o tej niżej.
29 paź 12:43
asdf: x
2(x
2 − 8x + 16) + 8x
2 − 32x − 16 = (x
2 − 4x)
2 + 8(x
2 − 4x) − 16
i tu się zatrzymałem
29 paź 12:48
asdf: t2 + 8t − 16 = 0
Δ = √128
Δ = 8√2
√Δ = √8√2
√Δ = 2√2*4√2
takie paskuctwo?
29 paź 12:57
ZKS:
Nie chce mi się szukać błędu w metodzie Ferrariego.
29 paź 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf ... co to za Δ ?
Δ = 8
2 + 4*16 = 2
6 + 2
6 = 2
7
√Δ = 8
√2
29 paź 13:00
asdf: dwa razy podniosłem do potegi...ale błąd
29 paź 13:01
aniabb: wolfram mówi że mniej więcej takie paskudztwo
29 paź 13:01
ZKS:
Jak Ci Δ wyszła z pierwiastkiem?
29 paź 13:01
29 paź 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
po powrocie
wychodzi:
Δx = 16(2+/−√2)
29 paź 13:05