Oblicz pole trapezu.
Aga1.:

Oblicz pole trapezu prostokątnego, dane na rysunku.
IACI=3
IBDI=4
IEFI=1
29 paź 10:52
Bogdan:

Można np.: rozwiązać układ równań:
| ⎧ | a2 + h2 = 16 | |
| ⎨ | b2 + h2 = 9 |
|
| ⎩ | (ab) / (a + b) = 1 | |
29 paź 11:09
29 paź 11:10
Aga1.: Dziękuję Ci Bogdanie, nie miałam pomysłu jak wykorzystać długość odcinka IEFI.
Próbowałam z podobieństwa, ale było to zbyt zawiłe.
Doszłam do wniosku,że musi być jakiś prostszy sposób, ale nie mogłam na to wpaść.
29 paź 11:35
Aga1.: Mila ,2IEFI to nie jest średnia arytmetyczna (środkowa), tylko
średnia harmoniczna, tak jak napisał Bogdan.
29 paź 11:47
Mila: No, oczywiście, punkt przecięcia przekątnych.Śnieg zaprószył mi obraz?. Dziękuję Ago.
29 paź 15:51