kombinatoryka
aga: ze zbioru {1,2,3,...,15} losujemy jednocześnie dwie. ile jest możliwości wyników losowania, tak
abyiloczyn obu liczb był podzielny przez 8?
29 paź 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro iloczyn ma być podzielny przez 8 to:
a) losujesz 8 i jakąś dowolną liczbę
b) losujesz 4 i jakąś 'parzystą' liczbę (ale nie 8)
c) więcej możliwości nie ma
29 paź 10:08
Ajtek:
Jeszcze należy sprawdzić co jest dla 12, bo np 2*12=24...
Witaj
Artur 
.
29 paź 10:10
aga: to ile jest możliwości?
29 paź 10:13
Ajtek:
Na tą chwilę więcej nie widzę.
Tylko musisz jeszcze rozpatrzyć tą 12−stke i możliwe jej iloczyny z innymi liczbami i sprawdzić
które dzielą się przez 8.
29 paź 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ...no tak

12
29 paź 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli:
a) 8 i dowolna
b) 4 i parzysta (poza 8)
c) 12 i parzysta (poza 8 i 4)
29 paź 10:38
Mila:
Jest 8 liczb nieparzystych, 7 liczb parzystych
Liczę ile jest możliwości, że iloczyn nie jest podzielny przez 8
| | | |
A1= | = 28 dwie nieparzyste |
| | |
| | | | | |
A2= | * | =48 jedna nieparzysta, druga parzysta ale ≠8 |
| | | |
| | | |
A3= | =6 dwie parzyste ze zbioru{2,6,10,14} |
| | |
|A'|=28+48+6=82
|A|=105−82=23
wg Artura pomysłu
a) 14 par
b)5 par [4 i jedna z {2,6,10,12,14}
c) 4 pary [12 i jedna z {2,6,10,14}
29 paź 16:45