matematykaszkolna.pl
zastosowanie matematyki Adam: Czy mozecie mi polecic jakies ksiazki z zastosowaniem matematyki, chodzi mi o ta matematyke ze studiow pochodne calki
29 paź 08:39
Artur_z_miasta_Neptuna: z zastosowaniem matematyki zastosowanie całek? pochodnych? ale czego konkretnie oczekujesz? żeby ktoś napisał w tej książce: " gdyby nie całki, to ta a ta gałąź nigdy by się nie rozwinęła " czy o co Ci chodzi?
29 paź 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna: Zastosowanie pochodnych i całek masz w każdej dziedzinie inżynierskiej. Obliczanie momentów w belkach konstrukcyjnych Obliczanie napięcia, natężenia na przewodach elektrycznych Obliczanie nacisku cieczy na ściany rur Obliczanie 'czegokolwiek' w fizyce/astronomii itd. itp.
29 paź 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna: Wystarczy że weźmiesz pierwszą lepszą książkę z mechaniki (obojętnie czy to mechanika ogólna, płynów, gruntów, budowli, czy czegoś jeszcze innego) i zobaczysz, że na co drugiej stronie będziesz miał całkę/pochodną.
29 paź 10:06
Adam: No wlasnie na co drugiej stronie mam calke i pochodna a nawet nie wiem co ona tam robi, o to mi chodzi
29 paź 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna: oto Ci chodzi ... znaczy o co chcesz pojąć po co używa się całek i pochodnych A o jakim przedmiocie mówimy
29 paź 12:25
Adam: no widze całke to jak mam zareagowac zaluzmy jest po dx to bez problemu policze ale nie mam pojecia co ona tam robi. O matematyce emotka
29 paź 12:33
aniabb: najogólniej mówiąc całka sumuje, a pochodna wskazuje przyrosty (gradient) jak chcesz policzyć jak coś się zmienia w małym wycinku liczysz pochodną jak chcesz policzyć udział od wielu elementów składowych liczysz całkę
29 paź 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna: ciężko mi powiedzieć 'co ona tam robi' bo może bardzo dużo rzeczy robić ... może konkretny przypadek podasz. Co takiego studiujesz?
29 paź 12:36
Adam: rysunekAutomatyka robotyka elektronika i telekomunikacja Tutaj przykład: trzeba podac wzor na zaleznosc jak sie zmienia poziom wody od czasu. q2 i q1 wlewanie wody q3 wylewanie wody h wysokosc A pole powierzchni wody(dobrze to napisalem ?)
29 paź 12:46
aniabb: dV/dt = q1(t)+q2(t)−q3(t) V=∫ [q1(t)+q2(t)−q3(t) ] dt V=∫ A(h) dh ∫ [q1(t)+q2(t)−q3(t) ] dt =∫ A(h) dh
29 paź 13:37
29 paź 13:57
Adam: dzieki bardzo zaraz przeanalizuje fajnie bedize jak to zrozumie
29 paź 14:32