zastosowanie matematyki
Adam: Czy mozecie mi polecic jakies ksiazki z zastosowaniem matematyki, chodzi mi o ta matematyke ze
studiow pochodne calki
29 paź 08:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
z zastosowaniem matematyki

zastosowanie całek? pochodnych?
ale czego konkretnie oczekujesz? żeby ktoś napisał w tej książce:
" gdyby nie całki, to ta a ta gałąź nigdy by się nie rozwinęła "

czy o co Ci chodzi?
29 paź 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
Zastosowanie pochodnych i całek masz w każdej dziedzinie inżynierskiej.
Obliczanie momentów w belkach konstrukcyjnych
Obliczanie napięcia, natężenia na przewodach elektrycznych
Obliczanie nacisku cieczy na ściany rur
Obliczanie 'czegokolwiek' w fizyce/astronomii
itd. itp.
29 paź 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
Wystarczy że weźmiesz pierwszą lepszą książkę z mechaniki (obojętnie czy to mechanika ogólna,
płynów, gruntów, budowli, czy czegoś jeszcze innego) i zobaczysz, że na co drugiej stronie
będziesz miał całkę/pochodną.
29 paź 10:06
Adam: No wlasnie na co drugiej stronie mam calke i pochodna a nawet nie wiem co ona tam robi, o to mi
chodzi
29 paź 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
oto Ci chodzi ... znaczy o co

chcesz pojąć po co używa się całek i pochodnych

A o jakim przedmiocie mówimy
29 paź 12:25
Adam: no widze całke to jak mam zareagowac

zaluzmy jest po dx to bez problemu policze ale nie mam
pojecia co ona tam robi.
O matematyce
29 paź 12:33
aniabb:
najogólniej mówiąc całka sumuje, a pochodna wskazuje przyrosty (gradient)
jak chcesz policzyć jak coś się zmienia w małym wycinku liczysz pochodną
jak chcesz policzyć udział od wielu elementów składowych liczysz całkę
29 paź 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciężko mi powiedzieć 'co ona tam robi' bo może bardzo dużo rzeczy robić ... może konkretny
przypadek podasz.
Co takiego studiujesz?
29 paź 12:36
Adam:

Automatyka robotyka elektronika i telekomunikacja
Tutaj przykład:
trzeba podac wzor na zaleznosc jak sie zmienia poziom wody od czasu.
q2 i q1 wlewanie wody
q3 wylewanie wody
h wysokosc
A pole powierzchni wody(dobrze to napisalem ?)
29 paź 12:46
aniabb: dV/dt = q1(t)+q2(t)−q3(t)
V=∫ [q1(t)+q2(t)−q3(t) ] dt
V=∫ A(h) dh
∫ [q1(t)+q2(t)−q3(t) ] dt =∫ A(h) dh
29 paź 13:37
29 paź 13:57
Adam: dzieki bardzo zaraz przeanalizuje fajnie bedize jak to zrozumie
29 paź 14:32