współczynnik tarcia
Matematyk: 4. Prędkość pojazdów jadących po kołowym zakręcie ma wynosić 60 km/h. Promień krzywizny tego
zakrętu
wynosi 120 m. Wyznacz, jaki jest najwłaściwszy kat pochylenia autostrady? Jeżli autostrada nie
jest pochylona,
wyznaczyć, jaki powinien byc minimalny współczynnik tarcia miedzy oponami i drogą, aby
samochody
nie ślizgały się przy tej prędkości.
Może ktoś jest w stanie to zrobić? Za wszelką pomoc bardzo dziękuje
29 paź 01:22
aniabb:
mv2/R *cosα=mgsinα
tgα=v2 / (gR)
mv2/R =mgf
f=v2 / (gR)
f=16,72/1200 = 0,23148148 minimalny współczynnik tarcia
29 paź 08:13
aniabb: tg α = 0,23148 więc α=13,03
29 paź 08:15