Uzasadnić tożsamość
Matematyk: Uzasadnic nastepujące tozsamości i sformuowa założenia przy których są prawdziwe:
| | 1+x | |
b) arctgx + arctg1 = arctg |
| |
| | 1−x | |
29 paź 00:39
Nienor: Kiedy te funkcje są określone i dodatnie.
a)
arctgx=α
x=tgα
b pdobnie.
29 paź 00:44
Godzio:
a) f(x) = g(x) tożsamościowo ⇔ f'(x) = g'(x) oraz ∃x
0 f(x
0) = g(x
0)
f(x) = arctgx
| | −1 | | 1 | | 1 | |
g'(x) = |
| * (− |
| ) = |
| |
| | | | x2 | | x2 + 1 | |
Zatem f'(x) = g'(x)
Weźmy x
0 =
√3
| | 1 | | √3 | | π | |
arcctg |
| = arcctg |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
29 paź 00:53
Matematyk: dzięki bardzo a ktoś ogarnia pkt b? bo nie wiem jak to ruszyć a dopiero zaczynam funkcje
cyklonometryczna...
29 paź 00:56
Godzio:
b) Jest źle przepisane ...
29 paź 01:03
Matematyk: sprawdziłem dobrze, wszystko jak w zadaniu a co miałoby się nie zgadzać?
29 paź 01:12
Godzio:
No to licz pochodne, i szukaj takiego x
0, żeby obie strony się sobie równały, osobiście coś
takiego x
0 nie mogę znaleźć
29 paź 01:16