| 1 | 1 | |||
x = y + √y + | − | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | |||
x = (√y + | )2 − | |||
| 2 | 4 |
| 1 | |
to skąd | |
| 4 |
Najpierw zamieniłem sobie zmienne − wyznaczam przecież funkcje odwrotną
| 1 | 1 | |||
Później dodałem 0 ale w postaci | − | aby dopełnić sobie do wzoru skróconego | ||
| 4 | 4 |
| b | 1 | |||
p=− | =− | |||
| 2a | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
q=f(p)=(− | )2− | = | − | =− | ||||||
| 2 | 2 | 4 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
y=(t+ | )2− | |||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
y+ | =(t+ | )2 /√ | ||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
√y+14=t+ | ||
| 2 |
| 1 | ||
√y+14− | =t | |
| 2 |
| 1 | ||
t=√y+14− | ||
| 2 |
| 1 | ||
√x=√y+14− | /()2 | |
| 2 |
| 1 | ||
x=(√y+14− | )2 | |
| 2 |
| 1 | ||
y=(√x+14− | )2 | |
| 2 |
Dziękuję