| cos(40stopni) | ||
Obliczyc takie cus bez tablic √2sin(−855stopni) − tg(40stopni) | ||
| cos(50stopni) |
| 855 | |
=2,375 czyli mamy 2 pełne obroty i kawałek. | |
| 360 |
| √2 | ||
360o)=−sin135o=−sin(90+45)o=−cos45o=− | ||
| 2 |
| cos40o | sin40o | cos40o | ||||
tg40o* | = | * | =1 | |||
| cos50o | cos40o | sin40o |
| sinα | ||
tgα= | , cosα=sin(90o−α) | |
| cosα |
| √2 | 2 | |||
√2*(− | )−1+1=− | =−1 (bo te dwie jedynki się zredukują) | ||
| 2 | 2 |
| cos40o | ||
√2*sin(−855o) − tg40o * | = | |
| cos50o |
| cos40o | ||
= −√2sin(2*360o + 135o) − tg40o * | = | |
| sin40o |