pierwiastkowanie liczb zespolonych
swider: proszę o pomoc:
√−11+60i
28 paź 23:34
asdf: a co masz zrobić? zapisać w postaci trygonometrycznej?
28 paź 23:44
asdf: √−11 + 60i
z2 = −11 + 60i
(x + yi)2 = −11 + 60i
x2 + 2xyi + y2i2 = −11 + 60i
i2 = −1
x2 + 2xyi − y2 = −11 + 60i
i jedziesz układem równań:
x2 − y2 = −11
2xy = 60
28 paź 23:45
swider: tak, zapisać w postaci trygonometrycznej i obliczyć pierwiastki
28 paź 23:49
Mila: z=√−11+60i
√−11+60i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔
−11+60i=(x+iy)2
−11+60i=x2+2xyi−y2 porównujemy częsci rzeczywiste i urojone
x2−y2=−11
2xy=60 i x,y∊R
po rozwiązaniu mamy
x=5 lub x=−5
y=6 lub y=−6
z=5+6i lub z=−5−6i
28 paź 23:52
swider: czyli rozumiem, że w tym przypadku nie da się skorzystać ze wzoru: n√Z0=n√r0
(cosγ0+2πkn + isinγ0+2πkn)
29 paź 00:03
Mila:
Trudno ustalić dokładną wartość argumentu.
29 paź 00:05
swider: okej, dzięki wielkie
29 paź 00:06